Här finns information om de vanligaste sjukdomarna bland ungdomar och hur de bör handläggas. Vid mer specifika frågeställningar rekommenderar vi att ni kontaktar er husläkare.
Undvik smittspridning
För att inte spridda smitta är det viktigt att följa dessa rekommendationer:
- Tvätta händerna ofta med tvål och i varmt vatten
- Nys och hosta i armvecket
- Undvik att röra ögon, näsa och mun
- Stanna hemma vid symtom som snuva, hosta och feber!
Planera resor till träningsläger och tävlingar speciellt noga nu pga Coronapandemin. Undvik onödiga resor och undvik hårt smittade områden. Självklart skall du vara fullt vaccinerad mot Covid-19.
Om Coronaviruset
Vaccinationsrekommendationer:
- Vaccinera dig!!
- Ta dos tre snarast om det gått 6 månader efter dos två! Har du haft Covid senaste 9 månaderna kan Du vänta ett tag till!
- Vila vaccinationsdagen och dagen efter, sen kan du träna som vanligt (om du mår bra!)
Vid symtom och misstänkt smitta
Inkubationstiden för covid-19 är 2-7 dagar (vanligast 2-5 dagar) men kan i vissa fall vara ända upp till 10 dagar. De vanligaste symptomen är feber, hosta, halsont och att tappa luktsinnet. Ibland blir infektionsförloppet svårare vilket ger andningssvårigheter.
Även du som är fullvaccinerad kan bli smittad och sjuk, men är du vaccinerad blir infektionen lindrigare! Speciellt smittsam är den variant av Corona som är vanligast nu: Omikron. Kraftigt smittsam och snabb spridning fn (januari 2023). Försök få din tredje vaccinationsdos så snart som möjligt – då stärker du ditt skydd!
Vid symtom och misstänkt smitta kontakta 1177 Vårdguiden via telefon. Besök inte någon vårdinrättning utan kontakta alltid 1177 Vårdguiden först. Stanna hemma under sjukdomstiden, om du inte behöver sjukhusvård. Provtagning dag 2-5 i sjukdomsförloppet är lämpligt och kan bekräfta sjukdomen Covid-19. Kontakta din Vårdcentral eller ta ett självtest som bokas via 1177se.
Om du blir sjuk i Corona så drick mycket energi exempelvis nyposoppa, blåbärssoppa, fruktjuicer och sportdryck och ansträng lungorna så mycket du orkar! Snabba promenader i trappor/backar om du orkar annars blås kraftiga bubblor i sugrör i vattenflaska.
Att återuppta träning efter sjukdom
I de flesta fall får unga personer milda symptom som går över inom en vecka, men det är viktigt att låta kroppen återhämta sig helt innan träning inleds. Covid-19 ger ofta kraftig trötthet både under och efter infektionen. Gå korta promenader under sjukdomsperioden så att du andas igenom lungorna. Efter infektionen vila och ät mycket (kolhydratbrist efter infektionen). Det finns risker med att börja träna för tidigt då den aktive kan få hjärt- och lungproblem. Rådet är därför att vila helt (ingen träning) i 7- 10 dagar från att symptomen har upphört. Därefter kan träningen stegras försiktigt under kommande veckor. Stegra inte snabbare än vad kroppen tycker är bekvämt.
Har du haft en kraftigare Coronasjukdom med feber en vecka eller mer eller knappt en vecka hög feber och trötthet bör du läkarundersökas inkl EKG-test innan du påbörjar träningen igen. År du osäker – rådgör med din klubbläkare eller Vårdcentral.
Läs mer på Folkhälsomyndigheten. Och hur du kan “Träna säkert”(covid19)

Läs gärna Riksidrottsförbundets avdelning Idrottspsykologi – prestation och hälsa – råd i Corona tider.
Samt Idrottsforsknings artikel ”Tänk på detta om du tränar tufft under Corona pandemin”.
Förkylning

När du är förkyld, dvs har snuva, ont i halsen och hosta men ingen feber kan du träna som vanligt om din puls inte är påverkad. Tänk på att dricka ordentligt och avbryta aktiviteten när du blir trött. Det är inte farligt att träna med förkylning i kroppen men du orkar oftast inte lika mycket som vanligt. Om din infektion ger feber över 38 grader på morgonen eller i vila eller om din vilopuls går upp med mer än 20 % då får du inte träna för då har du en allvarlig infektion i kroppen.
Lär dig vad din vilopuls är när du är frisk så är det lätt att se om du är påverkad eller inte. Har du en bakteriell infektion som av doktor behandlas med antibiotika får du inte träna första dagarna då kroppen behöver vila. När du är feberfri och pulsen är normaliserad kan du träna som vanligt trots att du kanske ska stå kvar på antibiotika ytterligare några dagar.
Hur och när mäter jag min vilopuls?
Du mäter din vilopuls direkt på morgonen när du vaknar. Gör det gärna några dagar i rad för att se att du får samma resultat. Du mäter enkelt genom att med pek- eller långfinger räkna dina pulsslag på handleden i 15 sekunder och multiplicera sedan antalet slag med 4, då får du fram din vilopuls! Har du en pulsklocka kan du titta på den – busenkelt!
Astma och allergi
Viktigt att du medicinerar så att du inte har några besvär vid ansträngning. Tänk på att olika miljöer och olika årstider ger olika besvär. Gå igenom noggrant med din doktor så att du har rätt medicinering. Hostar du eller blir andfådd i samband med ansträngning då behöver du förbättra din medicinering så att du kan träna som vanligt. Samma sak gäller i samband med pollenallergi t ex. Mycket viktigt att du som astmatiker inte tränar när det är för kallt ute! Intervallträning mycket bättre för astmatiker än distansträning!
Blåskatarr
Blåskatarr är en vanlig sjukdom som framför allt drabbar tjejer. När du får urinvägsinfektion är du opåverkad i övrigt och äter upp din antibiotika men kan träna precis som vanligt.
ADHD
ADHD är ett vanligt tillstånd som oftast behandlas med mediciner, de flesta av dessa mediciner är dopingklassade och när du tränar och elit-tävlar behöver du söka dispens för detta. Nästan aldrig aktuellt förrän du fyllt 16 år. Dock bra att veta inför framtiden. Inga problem att träna med ADHD eller liknande tillstånd förstås.
Plötslig hjärtdöd
Inget som barn och ungdomar behöver tänka på då det aldrig inträffar hos friska individer.
Hjärtscreening; Inom friidrotten rekommenderas att elitaktiva genomgår medicinsk hälsokontroll av hjärtat med tanke på den extremt tuffa belastningen som elitidrott innebär. Notera att ekg-bedömning bör göras av idrottsmedicinskt utbildad och van läkare. Ett första test görs i 18-20-års ålder som sedan upprepas i 25-30-års ålder.
Hjärtscreening av friska barn behövs inte, ej heller av aktiva motionärer utan besvär.
Diabetes
Som diabetiker är det mycket viktigt att du tränar, lika viktigt att träna som att äta men precis som kosten så måste du balansera din träning i relation till din medicinering. Här är det viktigt att du får noggrann genomgång av din diabetesläkare och diabetessköterska så du vet hur du ska dosera din medicin (oftast insulin) i relation till träningsintensiteten. Du mår bättre när du är vältränad!
Ätstörning
Viktigt att du balanserar kosten så att du äter mycket med tanke på att du dels tränar ofta och dels ska växa. Vegetarisk kost fungerar bra men inte Vegankost eftersom vegankost inte innehåller alla viktiga ämnen! Förutsättning för att du ska kunna bli starkare i musklerna och få bättre kondition är att du äter minst lika mycket energi som du förbrukar. Om du håller igen på maten för att ex gå ner i vikt under uppväxten så är detta mycket farligt! Minskar du matintaget och fortsätter träna så bryter du ner muskler och skelett, du bryter ner hela kroppen och du mår mycket sämre. Tänk på att du äter mycket eftersom du tränar! Prata gärna med din tränare om du märker att någon kompis låter bli att äta för att gå ner i vikt och samtidigt tränar, detta är ingen bra kombination.
För mer information, läs: Svensk Friidrotts policy och handlingsplan vid stört ätbeteendet.
Märker du att du går ner i vikt när du tränar då bör du söka hjälp för då har du säkert ätit för lite mat i relation till din träning!
Hit vänder du dig vid ätstörning eller misstänkt ätstörning:
www.friskfri.se Riksföreningen mot ätstörningar
Tjejzonen – ätstörning

Leg läkare, specialist allmänmedicin, PhD. Arbetar kliniskt och är chef för Neptunuskliniken i Varberg. Förbundsläkare friidrott och klubbläkare Falkenbergs FF.
Vetenskapliga publikationer