Barn och ungdomar som tränar och tävlar på normal nivå (exempelvis i distrikt) behöver aldrig söka dispens för mediciner. Skulle de bli doping testade så kan de söka dispens i efterhand.
När ungdomar blir landslagsmässiga eller bland de bästa i Sverige efter 16 års ålder (eller tidigare om de är med i landslaget) behöver de söka dispens som elitidrottare när de använder dopingklassade mediciner. De vanligaste medicinerna att beakta är mediciner mot ADHD och andra bokstavskombinationer, insulin för diabetiker samt vissa beta-2-stimulerande astmasprayer. När det gäller astmasprayerna är det inga problem att använda exempelvis Ventoline (salbutamol) en till fyra puffar per tolv timmar, men inte okej att använda Bricanyl (terbutaline) som är dopingklassat.
Elitidrottare måste alltid kontrollera samtliga medicinska preparat på Läkemedelssök (länk nedan) på Antidoping Sverige hemsida. Alla aktiva och ledare som sysslar med elitidrott ska dels göra ”Ren vinnare” som är en webbaserad utbildning i antidoping för idrottsutövare och stödpersonal dels ”I Run Clean” (Europeiska Friidrottsförbundet).
Kosttillskott ska därför aldrig användas då det kan ge positiva utslag i dopingtest och leda till misstolksdoping. Menstruerande tjejer som tappar järn och behöver extra järn ska använda järntabletter från apoteket efter läkarundersökning.
Fråga:
Min 14-åring tar medicin mot ADHD, behöver hen någon dispens när hen tävlar?
Svar; Ja, men bara vid EM, VM, ungdoms-OS eller andra landslagstävlingar. Annars räcker det med ett läkarintyg som lämnas efter eventuellt dopingtest!
Leg läkare, specialist allmänmedicin, PhD. Arbetar kliniskt och är chef för Neptunuskliniken i Varberg. Förbundsläkare friidrott och klubbläkare Falkenbergs FF.
Vetenskapliga publikationer