Barn och ungdomar som tränar och tävlar på normal nivå (exempelvis i distrikt) behöver aldrig söka dispens för mediciner, de har alltid generell dispens för att använda även dopingklassade mediciner när de behöver det och blir de testade så kan de i efterhand söka dispens.

När ungdomar blir landslagsmässiga eller bland de bästa i Sverige efter 16 års ålder (eller tidigare om de är med i landslaget) behöver de söka dispens som elitidrottare när de använder dopingklassade mediciner. De vanligaste medicinerna att beakta är mediciner mot ADHD och andra bokstavskombinationer, insulin för diabetiker samt beta-2-stimulerande astmasprayer. När det gäller astmasprayerna är det inga problem att använda exempelvis Ventoline (salbutamol) en till fyra puffar per tolv timmar, men inte okej att använda Bricanyl (terbutaline) som är dopingklassat.

Elitidrottare måste alltid kontrollera samtliga medicinska preparat på Rödgröna listan på Svensk Antidopings hemsida (länk nedan). Alla aktiva och ledare som sysslar med elitidrott ska dels göra “Ren vinnare” som är en webbaserad utbildning i antidoping för idrottsutövare och stödpersonal dels “I Run Clean” (Europeiska Friidrottsförbundet).

Veteraner Antidoping information för veteraner läs här!

Tänk på att kosttillskott aldrig behövs och dessutom kan vara tillblandade med dopingklassade mediciner!

Kosttillskott ska därför aldrig användas då det kan ge positiva utslag i dopingtest och leda till misstolksdoping. Menstruerande tjejer som tappar järn och behöver extra järn ska använda järntabletter från apoteket efter läkarundersökning.

Referenser och läs mer:

Svensk Friidrott Antidoping

Antidoping Sverige

Pure For Sure

REN TRÄNING. SISU Idrottsböcker. 2016.

Athletics Integrity Unit

World Athletics Anti doping

Fråga: Min 14-åring tar medicin för sin ADHD, behöver hen någon dispens när hen tävlar?

Ja vid EM, VM, ungdomsOS eller andra landslagsuppdrag annars ej – räcker med läkarintyg i efterhand om dopingtest!